38: WAT IS UPCYCLEN?

blz 46 wandelroute

Upcyclen is een vorm van reclyclen, oude spullen gebruiken. Maar het is toch anders. Het gaat om spullen die structureel overvloedig aanwezig zijn en die je op een  kunstzinnige manier voor iets kunt toepassen. Daarom heet het resultaat ook toegepaste kunst, of design. Net zoals de architecten en ontwerpers in de jaren 1920-1930 wilden bereiken dat alles wat je in je huis ziet en gebruikt, echt tot een mooie vorm is verheven, die bij elkaar past, willen we dat ook bereiken met upcyclen.
Je kunt dit doen bijvoorbeeld met metalen kleerhangertjes, met broekriemen, met overtollige zonnebrillen, met afgedankte afstandsbedieningen, met onvolledige muziekbladen, met scartkabels die niet meer van toepassing zijn. Het is de bedoeling dat wat je ervan maakt wel herhaalbaar is, zodat het in productie kan worden genomen. Als het een eenmalig bijzonder ontwerp is, waarin je je gevoelens tot uitdrukking brengt, dan is het misschien wel kunst.
In de Postjesbuurt gebruiken we de spullen die de kringloopwinkel Het Juttersdok weg moet gooien, omdat niemand ze meer wil. Onder het label JonkDesign gaan we dit upcyclen en maken er nieuwe toepasingen van.

Met dank aan Sylvia van Leeuwen, docent De Rientjes, les in upcycling.
En veel dank aan Jolán van der Wiel die ons het label Black Pudding als voorbeeld heet gegeven.


Teksten bij de foto’s in cursief:
Jurk van tijdschriften
Bakjes van blikjes
Regenponcho van tassen
Blz 47 plaatje