33: STUYVESANTSTRAAT

blz 39 wandelroute

Dit gedeelte van de stad is gebouwd tussen 1931 en 1934. Zoals overal in de buurt verwijst de naam naar onze zeehelden. Over de oorsprong van de naam “ postjes”  bestaat wat onduidelijkheid. Deze term kan verwijzen naar de vele bruggen die dit voormalige poldergebied vroeger rijk was, maar de buurt kan ook vernoemd zijn naar een postje (een zoetwatervisje).

Zoals het erg gebruikelijk was in die tijd, is in Plan West grotendeels gerealiseerd volgens de ideeën van de Amsterdamse school. Het stadsontwerp van Gratama en Hulshoff bestaat uit grote bouwblokken die samen lange straatwanden vormen, van soms wel 250 meter lang. De ingeschakelde architecten hebben allemaal geworsteld met het probleem van eentonige straatwanden, die echter wel een mooi perspectief geven. Ze wisten deze lange straatwanden te compenseren met ingenieuze hoekoplossingen en mooie gevels.
Er is weer ee n bewonersinitiatief ontstaan voor het beschilderen van verwaarloosde graffiti deuren en het aanleggen van vrolijke boomkransen.lees meer: www.iederanders.nl

Mary Doran kreeg de opdracht om het portret van Peter Stuyvesant te vereeuwigen in mozaiek.