24: BAARSJESWEG DE AMSTERDAMSE SCHOOL 2

blz 30 wanbdelroute

De Amsterdamse School is een door de architect Jan Gratama bedachte aanduiding voor een stroming in de architectuur uit de periode 1910-1940 en kenmerkt zich door een expressionistische plastische bouwkunst met een grote variatie in ritme en volumes. De indruk die een gebouw moest opwekken, was vaak belangrijker dan het interieur. De Amsterdamse School bouwde vooral volkswoningbouw en openbare gebouwen. Haar voornaamse exponenten waren de architecten Michel de Klerk, Pieter Lodewijk Kramer en Johan Melchior van der Meij.

Zoals het erg gebruikelijk was in die tijd, is in Plan West grotendeels gerealiseerd volgens de Amsterdamse school. Het stadsontwerp van Gratama en Hulshoff bestaat uit grote bouwblokken die samen lange straatwanden vormen, van soms wel 250 meter lang. De ingeschakelde architecten hebben allemaal geworsteld met het probleem van eentonige straatwanden, die echter wel een mooi perspectief geven. Ze wisten deze lange straatwanden te compenseren met ingenieuze hoekoplossingen en mooie gevels.

De straatnamen werden in het noordelijke deel vernoemd naar ontdekkingsreizigers, cartografen en zeehelden. In het zuidelijke deel werden de straten vernoemd naar geografische begrippen uit West-Indië.
………………………………………………………….