barbier

Een barbier houdt zich bezig met het scheren, knippen en verzorgen van baarden en snorren. Tevens is hij vaak herenkapper.

Barbier is een zeer oud beroep dat bij de Egyptenaren al in hoog aanzien stond. De naam is afgeleid van het Latijnse barba dat baard betekent. 

In de middeleeuwen omvatte het werkterrein van de barbier ook dat van chirurgijn, een soort tandarts en   geneesheer. Het kiezen trekken en aderlaten waren de meest voorkomende behandelingen. Aan dit laatste herinnert de rood-witte paal bij de ingang van de kapperswinkel. Zij is een representatie van de bandages die na het aderlaten werden uitgehangen om te drogen en in elkaar verstrengeld raakten.

Het scheren van de baard gebeurt met een zeer scherp scheermes dat op leren banden gescherpt wordt. Door de ontwikkeling van het schertoestel en het elektrische scheerapparaat raakt het beroep in Europa en Noord-Amerika steeds meer in onbruik. In veel Aziatische en Afrikaanse landen wordt het beroep van barbier echter nog steeds beoefend, vaak op straat, in combinatie met  schoenpoetsen.

beeldhouwer

Beeldhouwen onderscheidt zich van de andere kunsten door het feit dat de kunstenaar ruimtelijke, driedimensionalewerken maakt. 

Volgens de meest letterlijke betekenis van het woord bewerkt een beeldhouwer met hamer en beitel steen of hout  om er een beeld van te maken. Een uit harde materialen door wegnemen (hakken of houwen) gemaakt beeld noemt men een sculptuur  Een door toevoeging van zachte materialen gemaakt beeld kan men een plastiek noemen. Het samenvoegen van bestaande materialen noemt men assemblage.

 

Natuursteen, beton, hout, kunststoffen, klei, was, gips en allerlei gevonden of in  bouwmarkten gekochte materialen kunnen grondstof voor de beeldhouwer zijn.

 wegnemen of hakken of houwen

220px-Moscow_Park_of_the_Arts_sculptor_at_worktoevoegen: 220px-StevenWhytebeeldhouwen in klei

beenbewerker

behang maken

boekbinden

boekdrukken

Uit de Wikepedia

Boekdrukkunst is de kunst geschriften te vermenigvuldigen door middel van een drukpers. Meer in het bijzonder door middel van het combineren van verschillende (herbruikbare) delen een gedrukte tekst (en/of afbeelding) in oplage produceren.

borduren

breien

coupeur

decoratie schilderen

drukker

emailleren

glas blazen

glas-in-lood

glasgraveur

grafiek

handwever

hoedenmaker

horlogemaker

houtdraaier

houtsnijden

kaarsen maken

kantklossen

Kant is een artistiek weefsel gemaakt van draden.Linnen, katoen, zijde of zilver- en gouddraad zijn de materialen waarmee gewerkt wordt.

keramiek

lijstenmaker

litohografie

papier scheppen

plateel schilderen

pottenbakken

tapijt knopen

tegel zetten

upcycling

vilten

vormgever designer

zilver smeden